Loading....

Neretai vyno gamintojams iškyla klausimas ar naudoti mielių aktyvatorių, jei naudoja mielių maistines medžiagas. Trumpai, Vyno mielių maistinė medžiagos padeda viso fermentacijos metu, o vyno mielių aktyvatorius, padeda vyno mielėms startuoti.

Mielių rehidratacijos aktyvavimas arba kuriam tikslui reikalingas mielių aktyvatorius

Šiuolaikinės technologijos ir vyno priedų gamintojai šiandien vyndariams siūlo visą eilę medžiagų, kurių dėka gaminamas vynas tampa kokybiškesnis, ryškesnis, skaidresnis, aromatingesnis.
Dauguma žino, kad kokybiškam fermentacijos procesui reikalingos mielės, mielių maistinės medžiagos, tai preparatai, kurių sudėtyje yra azoto, fosforo. Azotas, tai mineralinė medžiaga įeinanti į amino rūgščių sudėtį, todėl yra būtina mielių gyvavimui ir vystymuisi. Fosforas yra atsakingas už energijos pernešimą mielių ląstelėje. Labai gerai, jei maistinių medžiagų preparatų sudėyje yra ir B gr. vitaminų. Jų dėka fermentacijos procesas vyks teisingai, pasigamins mažiau nepageidautinų šalutinių medžiagų, dėl kurių gali pasireikšti vyno skonio ir aromato defektai bei ne itin geras skonis bei aromatas. B gr. vitaminai labai padeda fermentacijos procesui, net jei vyno žaliava nėra labai kokybiška (pvz. vynuogėms, paveiktoms Botrytis). Tam puikiai tiks Vitis.lt siūlomas preparatas VitamonCombi.
Šiandien norėtumėme plačiau aptarti mažiau žinomą vyno gamybos priedą, tai mielių aktyvatorių. Tai yra biologinis mobilizatorius ir maistinės medžiagos, skirtos sausų, atrinktų mielių rehidracijai (aktyvavimui). Aktyvatoriai (Vitis.lt siūlo aktyvatorių VitaDrive® F3) mielėms suteikia amino rūgščių, makro ir mikro elementų bei vitaminų. Tai yra neveiklių mielių produktas, kuris vėliau yra inaktyvuotas. Galima naudoti ir kaip prevencinę priemonę, apsaugančią nuo kvapų pokyčių.
Tai ne tas pats, kas mielių maistinės medžiagos. Nuo pat rehidratacijos pradžios mielių aktyvatorius didina mielių fermentacinį pajėgumą, leidžia mielėms visapusiškai plėtoti savo fiziologines savybes, ir visų pirma, sukurti pageidaujamų aromatą.
Fermentacijos kokybę labai įtakoja staigi fermentacijos pradžia. Labai svarbu, kad mielės gerai aktyvuotųsi, išaugtų reikalinga jų biomasė ir fermentacijos procesas prasidėtų greitai, neleidžiant įsivystyti pašalinei mikroflorai.

Mielių aktyvatoriaus funkcijos:

  • Palaiko mielių metabolizmą ir augimą;
  • Padidina nesočiųjų riebalų rūgščių, vitaminų, sterolių ir rūgščių kiekį;
  • Pagerina mielių atsparumą osmosiniam šokui;
  • Padidina mielių alkoholio toleranciją;
  • Padidina mielių aktyvumą iki pačios fermentacijos pabaigos;
  • Apsaugo aromatą ir spalvą;
  • Pagerina vyno organoleptinį profilį;
  • Sumažina SO2 poreikį vyne.

Kiti aktyvatoriaus panaudojimo privalumai:

  • Pagerina mielių azoto junginių asimiliaciją;
  • Nepageidaujamų komponentų susidarymo prevencija (H2S)
  • Toksiškų junginių adsorbcija (sujungimas su trumpos grandinės riebalų rūgštimis / pesticidai / herbicidai / ochratoksinas A / sunkieji metalai)
  • Vyno kartumo sumažinimas ir pagerėjęs pojūtis burnoje (mouthfeel).

Mielių aktyvatorius gali būti panaudojamas kaip pagalba užsitęsusios fermentacijos pradžios atveju, iš naujo paleisti fermentacijos procesui. Tačiau, tai veiksminga ne vėliau kaip po 2 savaičių nuo vyno gamybos pradžios.

Praktiniai pavyzdžiai:

Kartais pasitaiko, kad mielės ne itin noriai aktyvuojasi. Mielių aktyvatorius šiuo atveju suveikia akimirksniu. Paveiksluose pateikiame nuotraukas eksperimento, kurį atlikome mieles aktyvuodami be aktyvatoriaus, tik su misa; ir šalia pateikiame foto mėginio, kai aktyvavimas buvo atliekamas naudojant aktyvatorių.

Nuotraukoje pateikiami du mielių aktyvavimo atvejai, praėjus 2 min nuo rehidratacijos (aktyvavimo) pradžios. Kairiajame inde mielės aktyvuojamos be mielių aktyvatoriaus. Dešiniame indelyje mielės aktyvuojamos, naudojant aktyvatorių VitaDrive ir tie patys mėginiai po 5 minučių nuo rehidratacijos pradžios.
Kaip matyti, dešiniajame inde, kuriame buvo panaudotas aktyvatorius, mielės pasiskirsčiusios inde tolygiai, paviršiuje dėl prasidėjusios mielių gyvybinės veiklos matomos susidariusios putos, kairiajame inde (be aktyvatoriaus) mielės vis dar nusėdusios į dugną,
Iš šio trumpo eksperimento galime daryti išvadą, kad aktyvatorius akivaizdžiai suaktyvino mielių rehidratacijos procesą. Aktyvios ir stiprios mielės garantuos taisyklingą fermentacijos procesą ir leis vyndariui pagaminti gerą ir su meile brandintą kokybišką vyną.
Sėkmės!

709  
Viso 2 Balsų:
0

Kaip mums pagerinti straipsnio turinį?

+ = Patvirtinkite, kad easate ne robotas.

Neradote atsakymo, pateikite klausimą!

Jūs gausite pranešimą el. paštu, kai atnaujinsime klausimo turinį

+ = Patvirtinkite, kad easate ne robotas.

Pateikti komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

*
*

Back To Top

Neradote atsakymo, pateikite klausimą!

Jūs gausite pranešimą el. paštu, kai atnaujinsime klausimo turinį

+ = Patvirtinkite, kad easate ne robotas.