Parinkome 10 rekomenduojamų priemonių pradedančiam vyndariui, skirtas vyno gamybos pradžiai. Visos priemonės daugkartinio naudojimo, nuotraukų nuorodos nukreips jus tiesiai į parduodamos prekę.
1. Vyno fermentacijos kibiras.
Pagrindinė vyno gamybos įrankių dalis yra fermentacijos talpa. Mes rekomenduojame naudoti plastikinį kibirą, pritaikytą fermetacijai. Jo naudojimas skiriasi nuo stiklinių fermentacijos indų. Pagamintas iš bekvapio plastiko, tinkančio sąlyčiui su maistu, nedūžtantis, su sutiprintu dugnu ir dangčiu. Fermentacijos kibiro apačioje esantis išpylimo kranelis įmontuotas keliais cm aukščiau dugno, todėl nusėdę ant dugno drumzlės įprastai būna žemiau kranelio išpylimo angos. Tai leidžia fermentacijos ar brandos etape lengvai ir saugiai nupilti vyno mėginius. Ypač aktualu, kai norite pasigaminti saldesnį vyną, kai reikia sekti likusio cukraus kiekį. Toks mėginio nuėmimas vyną apsaugos nuo pašalinio oro patekimo, o tuo pačiu ir nuo kenksmingų mikrobų.
2. Vyno perpylimo kibiras
Ne ką lengvesnė, kiekvienam vyndariui užduotis, tai vyno perpylimas, kuris atliekamas minimaliai du kartus, išsaugant vyno higieną ir sklandų perpylimą apsaugant vyną nuo oro. Komplekte yra papildomas maistinio plastiko, baltos spalvos indas, turinčio tas pačias savybes kaip ir anksčiau minėtas fermentacijos indas, tik kibiras be kranelio ir dangtis be skylės, tokių pačių išmatavimų kaip ir fermentacijos indo. Brandos etape, fermentacijos indą galima naudoti brandinimui, o panaudoti dangtį be skylės.
3. Perpylimo sifonas
Perpilant vyną nuo drumzlių yra svarbu, kad vynas gautų kuo mažiau sąlyčio su oru. Nors yra patogu iš vieno kibiro perpilti į kitą, bet taip elgtis nerekomenduojame, rekomenduojame perpilant išpylimo žarnelę laikyti įpilamo vyno turinyje.
4. Dezinfekavimo priemonė.
Higienos priemonės yra būtinos visuose vyno gamybos etapuose. Turėkite priemones patalpos paviršiams ir naudojamiems įrankiams dezinfekuoti, dezinfekuokite rankas. Sanitarija ir higiena yra gero vyno gamybos garantas.
5. Vyno išmaišymo mentelė
Iš pirmo žvilgsnio atrodo nelabai reikšmingas daiktas, bet dažnai naudojamas, išmaišant mieles ar vyno skaidrinimo priedus. Išlaikant vyno higieną, svarbu naudoti patogią ir sąlyčiui su maistu pritaikytą mentelę.
6. Saldumo matavimui
Hidrometras pats optimaliausias kainos ir kokybės atžvilgiu. Jį naudojant nereikia saugoti pagalbinių lentelių cukraus kiekiui ir būsimam alkoholiui nustatyti;- viskas surašyta labai aiškiai. Ant skalės matosi būsimas alkoholio kiekis, o norimam alkoholio kiekiui gauti, galite nuo skalės paskaičiuoti cukraus gramų skirtumą vienam litrui fermentuojamų sulčių kiekiui.
7. Rūgštingumo matavimui
Kad pagamintas vynas turėtų aromatų, fermentuojamos sultys turi turėti pakankamai rūgšties. Matuojant pH, 3.2-3.7 pH. Su pH juostelėmis elgtis paprasta, – ant vidurinio juostelės langelio užlašinti skysčio. Po kelių sekundžių langelis pakeis spalvą, – esama spalva ir bus matuojama pH vertė
8. Išpilstymui į stiklinius butelius
Išpilstymui į butelius užtenka naudoti išpilstymo vamzdelį, kuris montuojamas ant fermentacijos kibiro plastikinio kranelio.
9. Stiklinių butelių plovimui
Prieš išpilstant butelius būtina įsitikinti, kad buteliuose nelikę pašalinių mikrobų.
10. Stiklinių butelių džiovinimui
Tai pakankamai didelė užduotis vyndariui, net ir 30 butelių išpilstymui, kai reikia rasti kur išdžiovinti išplautus butelius.
Apsiperkant parduotuvėje www.vitis.lt, visoms šioms prekėms Jums dovanojame 5% nuolaidą. Kad pasinaudoti nuolaida užsakymo formoje įveskite
nuolaidų kupono kodą: vynogamybazaliems
Turint šiuos įrankius, galite pradėti gaminti vyną, tiek kartų, kiek tik pageidausite. Mes rekomenduojame vyno gamybos priedus pritaikytus pagal uogų sulčių tipą. Tik su meile pagamintas vynas bus skanus ir džiugins gomurį.