Braškių skonį žino kiekvienas, o braškių vyno? Braškė pakankamai sudėtinga uoga vyno gamybai, retai kuriam pavyksta išgauti braškių aromatą vyno taurėje. Tam, kad pavyktų tai padaryti, pirmiausiai, tai visame gamybos etape laikykitės kuo kruopščiausios higienos, žinoma, braškes naudokite tik sveikas nesupuvusias ir laikykitės etapų, kuriuos mes Jums rekomenduojame. Vynas gausis rožinės spalvos, labai retais atvejais tamsesnio atspalvio.
25 litrams vyno pasigaminti Jums reikės:
- 12-13 kg braškių;
- 5 kg cukraus;
- 1 pakelis 2,5 g fermento Trenolin ROUGE DF Erbslöh ;
- 1 pakelis 6 g mielių Rouge F3 Erbslöh;
- 1 pakelis mielių maistinių medžiagų Vitamon Combi Erbslöh;
- 1 pakuotė skaidrinimo komplekto KlarPlus 25
- 1 pakelis 7 g stabilizatoriaus KADIFIT® ERBSLÖH
- 1 pakelis 6 g stabilizatoriaus Vinosorb® neu Erbslöh
Misos paruošimas
- Uogas nuplaukite šiltu geriamuoju vandeniu, pašalinkite sugedusias, supelijusias ar kitaip pažeistas uogas, taip pat likusius lapelius ir kotelius.
- Paruoštas švarias uogas sutraiškykite, į traiškytas uogas įpilkite 5 l užvirinto ir atvėsinto iki 50 ºC vandens, išmaišykite. Tada į paruoštą masę įdėkite 2-3 g Kadifit, Erbslöh ir pektolitinį fermenta Trenolin Rouge, Erbslöh. Gerai viską išmaišykite, ir periodiškai pamaišant palaukite 2 val.
- Mielių aktyvavimas. Paimkite pusę stiklinės virinto ir atvėsinto iki 30-32 ̊C temperatūros vandens, įberkite šaukštelį cukraus, gerai išmaišykite ir suberkite mieles. Dar kartą gerai išmaišykite ir palaukite, kol pradės rodytis putos. Tai ženklas, kad mielės aktyvavosi.
- Cukraus sirupo paruošimas. Užvirinkite l vandens, jame ištirpinkite cukrų ir atvėsinkite iki kambario temperatūros.
- 2 žingsnyje paruoštą uogų masę supilkite į fermentacijai skirtą indą, ten pat supilkite paruoštą cukraus tirpalą, ir viską praskiekite vandeniu iki 25-26 l žymos, sudėkite mielių maistines medžiagas Vitamon Combi, aktyvuotas mieles ir viską gerai išmaišykite. Paruošto mentalo temperatūra turi būti 20–22 ̊C.
- Hidrometru ar refraktometru pamatuokite cukringumą ir, jei reikia, galite papildomai įdėti cukraus, kad išgautumėte norimą alkoholio kiekį vyne. Cukringumo parodymus būtinai užsirašykite, kitaip neturėsite galimybės pasiskaičiuoti gauto vyno alkoholio koncentraciją.
Fermentacija
- Uždenkite indą sandariu dangčiu su jame įstatytu oro vožtuvu. Nepamirškite į oro vožtuvą įpilti vandens, kad apsaugotumėte nuo oro patekimo, o CO2 galėtų išsiskirti į aplinką.
- Mentalą palikite 2-4 paroms fermentuotis 20–22 ̊C temperatūroje. Kasdien permaišykite fermentuojamą mentalą.
- Po dviejų–keturių parų fermentacijos uogų masę nukoškite. Gautą misą supilkite atgal į fermentacijai skirtą indą. Jį sandariai uždarykite, vėl įstatykite oro vožtuvą ir leiskite fermentuotis (20–22 ̊C) 3-4 savaites. Fermentacija laikoma baigta, kai per 2 min per oro vožtuvą nebeišsiskiria nei vienas burbuliukas.
- Hidrometru pamatuokite vyno cukringumą ir apskaičiuokite susidariusią alkoholio koncentraciją.
Skaidrinimas/užbaigimas
- Sifono pagalba atskirkite jauną vyną nuo nuosėdų. Įdėkite 2-3 g stabilizatoriaus Kadifit. Jauną vyną patariama skaidrinti naudojant skaidrinimo komplektą Klar Plius. Panaudojus šia priemonę vynas nuskaidėja per 12-24 val.
- Vynui visiškai išskaidrėjus, galite pasaldinti, jei jums pasirodys, kad vynas yra per sausas (rūgštaus skonio). Saldinti galima cukrumi arba fruktoze. Jei saldinsite vyną papildomai rekomenduojame naudoti konservantą Vinosorb® neu Erbslöh (6 g/ 25 l vyno).
- Stabilizuotą vyną supilkite į brandinimui skirtą indą taip, kad liktų erdvėje kuo mažiau oro. Įstatykite vandeniu užpildytą oro vožtuvą ir brandinkite 8-15 °С temperatūroje. Brandinama 6 mėnesius ir ilgiau.
- Subrandintas vynas sifono pagalba nupilamas nuo nuosėdų ir išpilsomas į butelius.
Viso 1 Balsų:
0
1