Karštas vynas, dar vadinamas Kalėdiniu vynu, nes dažnai geriamas per Kalėdas. Jis dažniausiai ruošiamas iš raudonojo vynuogių vyno (rečiau baltojo), šildomas ir pagardinamas prieskoniais: lazdelės cinamono, vanilės ankščiai, gvazdikėliai, citrinos ir cukraus.
Šis gėrimas buvo pradėtas naudoti vokiškai kalbančiose šalyse ir Alsace regione Prancūzijoje, rašytiniais šaltiniais minimas nuo 1420 metų.
Lietuvoje vyndariai ir vaisiu uogų vyno mėgėjai taip pat gali pasinaudoti šiuo receptu, nes Kalėdiniam vynui puikiai tinka vynas iš juodųjų serbentų, mėlynių ar vyšnių.
Karšto vyno receptas
1 butelis sauso raudono vyno 1 apelsinas 1/3 citrinos 1/2 obuolio 1 maža cinamono lazdelė 1/3 anyžiaus (ar tris geldeles) 2 gvazdikėliai1 šaukštas razinųapie 3 šaukštai cukraus
Vyną supilti į puodą ir iš lėto pašildyti. Dėmesio užvirti negalima, šildyti iki 78 laipsnių temperatūros!
Kruopščiai nuplaukite obuolius ir apelsinus. Apelsinus supjaustykite griežinėliais, obuolį padalinkite ir supjaustyti į pailgus gabaliukus. Visus priedus sudėkite į puodą (išskyrus cukrų), uždenkite dangčiu ir palikite apie 20 min įmirkti.
Pildami cukrų ragaukite ir nustatykite reikiamą saldumą pagal savo skonį. Pašalinkite cinamono ir anyžių lazdeles, nes jos abi pakankamai intensyvaus skonio. Vaisius galima palikti toliau, bet į stiklines nepilkite. Patartina pateikti šiltose stiklinėse, papuošti citrinos skiltele ir gerti karštą.
Išbandykite ir mėgaukitės Kalėdų šiluma!
Viso 4 Balsų:
0
4