Buitiniu požiūriu pomidoras, tai – daržovė, iš botanikos pusės – uoga. Pomidorai – plačiausiai vartojama nekrakmolinga daržovė visame pasaulyje, o ši savybė labai vertinga gaminant vyną. Nuo seno yra žinoma, kad raudonų vynuogių vynas savo sudėtyje turi veikliųjų medžiagų, kurios teigiamai veikia žmogaus kraujotakos sistemą, širdies veiklą, o pomidoras ypatingas ne tik skoniu, bet ir tuo, kad turi unikalią medžiagą – antioksidantą likopeną, kuris suteikia pomidorui raudoną spalvą, bei apsaugo nuo vėžio (prostatos, odos, krūtų, tiesios žarnos ir kitų), širdies ir kraujagyslių ligų. Atliekami pomidorų vyno moksliniai tyrimai, kuriamos technologijos. Net atliekami klinikiniai tyrimai siekiant nustatyti pomidorų vyno įtaką gydant nutukimą (Kim, A. Y., Jeong, Y. J., Park, Y. B., Lee, M. K., Jeon, S. M., McGregor, R. A., & Choi, M. S. (2012). Dose dependent effects of lycopene enriched tomato-wine on liver and adipose tissue in high-fat diet fed rats. Food chemistry,130(1), 42-48.). Kauno kolegijos doc. dr. Aušra Šimonėlienė kartu su Studente Vilija Stumbraite taip pat vykdo tyrimus šia tema ir pagamino pomidorų vyną, kuris savo skoniu gali nustebinti vartotoją. Šiam produktui pagaminti buvo panaudotos MB Vitis.lt vyno gamybos medžiagos. Keista, bet raudonų pomidorų vynas-baltas vynas. Raugaudami šį vyną respondentai jaučia labai netikėtus skonius ir aromatus. Pirma reakcija paragavus šio vyno, kad tai vynuogių vynas. Juntamas vaisiškumas, obuolių, kriaušių skoniai. Vynas turi liekamąjį poskonį, lengvą kartumą, kuris palieka malonų jausmą. Taugėje vynas palaipsniui atsiskleidžia ir jau tada pajuntamas pomidoro aromatas.
Įdomu, nauja, netikėta… Gamybos receptas kol kas nepateiktas.
Raudonojo pomidorų vyno receptas
2250 gramų prinokusių pomidorų
1100 gramų granuliuoto cukraus
2 citrinų sultys
1/2 šaukštelio pektino fermento
Vyno mielės
1 arbatinis šaukštelis mielių maistinių medžiagų
3,8 ltr. vandens
Nuplaukite ir supjaustykite pomidorus. Į vyno gamybos fermentacijos kibirą įpilkite kartu su visais kitais ingredientais, išskyrus vyno mieles. Išmaišykite vyno mišinį ir palikite nusistovėti per naktį.
Įpilkite aktyvintų vyno mielių ir maišykite pomidorų vyno misą du kartus per dieną penkias dienas. Kruopščiai perkoškite pomidorų vyno mišinį, išgaunant visas sultis. Fermentuojamą pomidorų vyną perkelkite į fermentavimosi indą. Po maždaug 4 savaičių atskirkite nuosėdas, o tada dar du ar tris kartus kartokite šį procesą, kol vynas visiškai bus švarus, maždaug iki vienerių metai. Išpilstykite į butelius pomidorų vyną ir palikite pastovėti keletą mėnesių prieš gerdami.
Žalių (neprinokusių) pomidorų vyno receptas
1600 gramų žalių pomidorų
1100 gramų granuliuoto cukraus
4 citrinų sultys
1/2 šaukštelio pektino fermento
900 gramų razinų
15 gr. šviežio imbiero
Vyno mielės
1 arbatinis šaukštelis mielių maistinių medžiagų
3,8 ltr. vandens.
Nuplaukite ir supjaustykite pomidorus. Į vyno gamybos fermentacijos kibirą sudėkite kartu su visais kitais ingredientais, išskyrus vyno mieles. Išmaišykite vyno mišinį ir palikite nusistovėti per naktį.
Įpilkite aktyvintų vyno mielių ir maišykite pomidorų vyno misą du kartus per dieną penkias dienas. Kruopščiai perkoškite pomidorų vyno mišinį, išgaunant visas sultis. Fermentuojamą pomidorų vyną perkelkite į fermentavimosi indą. Po maždaug 4 savaičių atskirkite nuosėdas, o tada dar du ar tris kartus kartokite šį procesą, kol vynas visiškai bus švarus, maždaug iki vienerių metai. Išpilstykite į butelius pomidorų vyną ir palikite pastovėti keletą mėnesių prieš gerdami.