Fermentacija – yra energiją išskiriantis maistinių medžiagų (pvz., gliukozės) anaerobinis fermentinis skilimas. (šaltinis wikipedija)
Fermentacija yra naudojama plačiai tiek maisto tiek gėrimų gamyboje. Kai kalbame gėrimus, Fermentacija, – tai cheminis procesas, kai misa tampa alkoholiniu gėrimu, šnekamojome kalboje dar vadinamas rūgimas, sakoma “užraugiau vyną/alų”. Fermentacijos metu, dalyvauja mielės ir bakterijos, cukrų paversdamos alkoholiu (etanoliu) ir išskirdamos anglies dioksido molekules, kaip atliekas. Fermentacija paprastai vyksta anaerobinėje aplinkoje (deguonies neturinčioje aplinkoje).
Fermentuojant misą, galima gaminti įvairius alkoholinius gėrimus, tokius kaip alus, vynas, midus, sidras ar kombucha. Fermantacija, kaip procesas, buvo išrastas, kai žmonės pradėjo gaminti vyną, dar 7000 m pr. Kr. 1837 metais keletas Europos mokslininkų atlikę bandymus su mikroskopu jau nustatė, kad mielės yra gyvas organizmas kuris dauginasi pumpuruodamos. Išvirus sultis vyno mielės žūva ir kol nebus pridėta naujų mielių, tol fermentacija nevyks.
Fermentacijos procesas sustoja ir vyno mielės nustoja veikti, kai pasiekiama alkoholio procentinė dalis 15°, tam tikroms išimtims 17°, ir esant žemesnei temperatūrai nei 10C°