Maceracija yra procesas, kai suminkštinamos sutraiškytų vaisių kietosios dalelės (suyra ląsteles, ištirpus tarpuląsčių medžiagai), o jų išspaustos sultys perima uogų odelėse esantį pigmentą (spalvą), geriau įsisavinamos fenolinės medžiagos (taninai) esančios uogų odelėse ar vaisių žievelėse, kauliukuose ir koteliuose.
Maceracijos procesas dažniausiai atliekamas su raudonom uogom, kai raudonas vynas tampa raudonu. Vynuogių sultys yra skaidrios ar pilkšvos spalvos, maceracijos procesas padeda suminkštinti mėlynų vynuogių odeles, įgauti spalvą ir subtilų skonį. Gaminant baltąjį vyną, maceravimo proceso išvengiama, arba jei naudojamas, tai labai ribotai, nes baltiesiems vynams keliami kiti reikalavimai: gaivumo, skaidrumo. Rožinio vyno gamybai, maceravimo procesas atliekamas trumpą laiko tarpą, tiek, kad įgautų rausvo pigmento.