pH (lot. potentia, potencialas ir hydrogenium vandenilis) – vandenilio jonų (H+) koncentracijos tirpale matas, parodantis tirpalo rūgštingumą ar šarmingumą, trumpai apibūdinus, tai rūgštingumo medžiagų laipsnis. „pH“ reikšmė yra nuo 0 iki 14, kur pH<7 rūgštiniams tirpalams, ph=7 neutraliems tirpalams ir ph>7 šarminiams tirpalams.
pH laipsnio matavime nėra tiesioginės koreliacijos, konvertuojant vertę į rūgščių kiekį litre, bet pH vertės pilnai pakanka gaminant vyną namuose, nustatant ar vynas turės pakankamai rūgšties ar ne.
Paprastai baltiems vynams, naudojama didesnis rūgšties kiekis, nes baltieji vynai turi mažiau taninų. Baltiesiems vynams galima orientuotis nuo 3.2 iki 3.7 pH, priklausomai nuo žaliavos ir jūsų įpročio toleruojant rūgštį, Raudoniesiems vynams pH vertė rekomenduotina aukštesnė, nuo 3.5 iki 4.0 pH. Jei sultys turi mažiau taninų, pvz juodieji serbentai, rūgštį pakelkite, sumažindami pH, jei sultys yra turtingos taninų , pvz aronijos, pH galima ir pakelti, taip paliekant mažesnį kiekį rūgšties.
Kaip išmatuoti pH, pasirinkite savo norimą prietaisą:
pH matavimo juostelės, kurių vertę nustatome pagal spalvą užlašinus ant juostelės: https://www.vitis.lt/rugstingumo-matavimas/ph-juosteles.html
elektrinis pH matavimo prietaisas, kurio vertę, su keliais skaičiais po kablelio, galime pamatyti ekrane: https://www.vitis.lt/rugstingumo-matavimas/elektroninis-ph-matavimo-prietaisas-checker.html