Loading....

Kodėl vynuogių vyne ant butelio sienelių susidaro kristalai, nors prieš išpilstant į butelius jų kaip ir nebuvo, prieš tai keletą kartų perpilant vyną į kita tarą būdavo?

Vyno kristalai, vyndarių tarpe dar žinomi kaip “vyno akmenys” ar “vyno deimantai”, vyne susidarantis iš mineralų ir vaisių rūgšties (mažai tirpios vyno rūgšties druskos  ir kalcio tartrato mišinys). Jų susidarymas daugiau patvirtina natūralaus produkto ženklą, nei prastą vyną. Vyno kristalai neturi jokios įtakos nei vyno skoniui, nei žmogaus sveikatai, butelyje gali susiformuoti tiek ant stiklo sienelių tiek ant kamščio.

Kaip susidaro vyno kristalai?

Vyno kristalai dažnai susidaro iš pernokusių ar per vėlai nuimtų vynuogių ar vaisių. Tokie kristalai panašūs į pailgas, smulkias stiklo šukes, gali susidaryti jau fermentacijos inde (ypač raudoniems vynams) ar vynus laikant šaltai, nes tirpumas mažėja, mažėjant temperatūrai. Kuo ilgiau vyksta fermentacija vėsioje temperatūroje, tuo mažiau susidaro vyno kristalų fermentacijos inde, bet didesnė tikimybė vėliau susidaryti butelyje.

Ką daryti jei butelyje aptikote vyno kristalų.

Vyno kristalus butelyje labai lengva atskirti nuo vyno. Vyno kristalų tankis yra daug didesnis nei vyno, todėl jie kaupiasi ant butelio dugno. Jei vyną iš butelio pilsite lėtai, tai vyno kristalai liks butelyje.

2257  
Viso 2 Balsų:
0

Kaip mums pagerinti straipsnio turinį?

+ = Patvirtinkite, kad easate ne robotas.

Neradote atsakymo, pateikite klausimą!

Jūs gausite pranešimą el. paštu, kai atnaujinsime klausimo turinį

+ = Patvirtinkite, kad easate ne robotas.

Pateikti komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

*
*

Back To Top

Neradote atsakymo, pateikite klausimą!

Jūs gausite pranešimą el. paštu, kai atnaujinsime klausimo turinį

+ = Patvirtinkite, kad easate ne robotas.